Giro d'Italia Femminile : Event statistics

Medal winners and event presentations


Select the events group

then Select the event

Statistics about : Giro d'Italia Femminile



Palmares since 1988 :

19881  Maria Canins (ITA)2  Elizabeth Hepple (AUS)3  Petra Rossner (GER)
19891  Roberta Bonanomi (ITA)2  Aleksandra Koliaseva (RUS)3  Tea Vikstedt-Nyman (FIN)
19901  Catherine Marsal (FRA)2  Maria Canins (ITA)3  Kathy Watt (AUS)
19931  Lenka Ilavska (SVK)2  Luzia Zberg (SWI)3  Imelda Chiappa (ITA)
19941  Michela Fanini (ITA)2  Kathy Watt (AUS)3  Luzia Zberg (SWI)
19951  Fabiana Luperini (ITA)2  Luzia Zberg (SWI)3  Roberta Bonanomi (ITA)
19961  Fabiana Luperini (ITA)2  Alessandra Cappellotto (ITA)3  Imelda Chiappa (ITA)
19971  Fabiana Luperini (ITA)2  Linda Jackson (CAN)3  Edita Pucinskaite (LTU)
19981  Fabiana Luperini (ITA)2  Linda Jackson (CAN)3  Barbara Heeb (SWI)
19991  Joane Somarriba Arrola (SPA)2  Svetlana Bubnenkova (RUS)3  Daniela Veronesi (RSM)
20001  Joane Somarriba Arrola (SPA)2  Alessandra Cappellotto (ITA)3  Valentina Polkhanova (RUS)
20011  Nicole Brändli (SWI)2  Diana Ziliute (LTU)3  Edita Pucinskaite (LTU)
20021  Svetlana Bubnenkova (RUS)2  Zinaida Stahurskaya (BLR)3  Diana Ziliute (LTU)
20031  Nicole Brändli (SWI)2  Edita Pucinskaite (LTU)3  Joane Somarriba Arrola (SPA)
20041  Nicole Cooke (GBR)2  Fabiana Luperini (ITA)3  Priska Doppmann (SWI)
20051  Nicole Brändli (SWI)2  Joane Somarriba Arrola (SPA)3  Edita Pucinskaite (LTU)
20061  Edita Pucinskaite (LTU)2  Nicole Brändli (SWI)3  Susanne Ljungskog (SWE)
20071  Edita Pucinskaite (LTU)2  Nicole Brändli (SWI)3  María Isabel Moreno Allue (SPA)
20081  Fabiana Luperini (ITA)2  Amber Neben (USA)3  Claudia Häusler (GER)
20091  Claudia Häusler (GER)2  Mara Abbott (USA)3  Nicole Brändli (SWI)
20101  Mara Abbott (USA)2  Judith Arndt (GER)3  Tatiana Guderzo (ITA)
20111  Marianne Vos (NED)2  Emma Pooley (GBR)3  Judith Arndt (GER)
20121  Marianne Vos (NED)2  Emma Pooley (GBR)3  Evelyn Stevens (USA)
20131  Mara Abbott (USA)2  Tatiana Guderzo (ITA)3  Claudia Häusler (GER)

All podiums since 1988 :

WinnersSecond placeThird place
  Fabiana Luperini (ITA)  5  1  0
  Nicole Brändli (SWI)  3  2  1
  Edita Pucinskaite (LTU)  2  1  3
  Joane Somarriba Arrola (SPA)  2  1  1
  Mara Abbott (USA)  2  1  0
  Marianne Vos (NED)  2  0  0
  Maria Canins (ITA)  1  1  0
  Svetlana Bubnenkova (RUS)  1  1  0
  Claudia Häusler (GER)  1  0  2
  Roberta Bonanomi (ITA)  1  0  1
  Catherine Marsal (FRA)  1  0  0
  Lenka Ilavska (SVK)  1  0  0
  Michela Fanini (ITA)  1  0  0
  Nicole Cooke (GBR)  1  0  0
  Luzia Zberg (SWI)    2  1
  Alessandra Cappellotto (ITA)    2  0
  Emma Pooley (GBR)    2  0
  Linda Jackson (CAN)    2  0
  Diana Ziliute (LTU)    1  1
  Judith Arndt (GER)    1  1
  Kathy Watt (AUS)    1  1
  Tatiana Guderzo (ITA)    1  1
  Aleksandra Koliaseva (RUS)    1  0
  Amber Neben (USA)    1  0
  Elizabeth Hepple (AUS)    1  0
  Zinaida Stahurskaya (BLR)    1  0
  Imelda Chiappa (ITA)      2
  Barbara Heeb (SWI)      1
  Daniela Veronesi (RSM)      1
  Evelyn Stevens (USA)      1
  María Isabel Moreno Allue (SPA)      1
  Petra Rossner (GER)      1
  Priska Doppmann (SWI)      1
  Susanne Ljungskog (SWE)      1
  Tea Vikstedt-Nyman (FIN)      1
  Valentina Polkhanova (RUS)      1

Podiums by country since 1988 :

WinnersSecond placeThird place
  Italy  8  5  4
  Switzerland  3  4  4
  Lithuania  2  2  4
  United States  2  2  1
  Spain  2  1  2
  Netherlands  2  0  0
  Russia  1  2  1
  Great Britain  1  2  0
  Germany  1  1  4
  France  1  0  0
  Slovakia  1  0  0
  Australia    2  1
  Canada    2  0
  Belarus    1  0
  Finland      1
  San Marino      1
  Sweden      1

The 15 top stage winners since 2010 :

1Marianne Vos (NED)15
2Ina-Yoko Teutenberg (GER)6
3Mara Abbott (USA)4
4Shelley Olds-Evans (USA)2
5Evelyn Stevens (USA)2
6Giorgia Bronzini (ITA)1
7Nicole Cooke (GBR)1
8Tiffany Cromwell (AUS)1
9Shara Gillow (AUS)1
10Emma Johansson (SWE)1
11Emma Pooley (GBR)1
12Ellen Van Dijk (NED)1
13Kirsten Wild (NED)1