Belgian Cup : Event statistics

Medal winners and event presentations


Select the events group

then Select the event

Statistics about : Belgian Basketball Cup



Palmares since 1953/1954 :

  1. 1953/1954   Semailles Semailles
  2. 1954/1955   Semailles Semailles
  3. 1955/1956   Semailles Semailles
  4. 1956/1957   Brabo Brabo
  5. 1957/1958   Semailles Semailles
  6. 1958/1959   RC Bruxelles RC Bruxelles
  7. 1959/1960   Royal IV Bruxelles Royal IV Bruxelles
  8. 1960/1961   Amberes Antwerpen Amberes Antwerpen
  9. 1961/1962   VG Ostende VG Ostende
  10. 1962/1963   Standard Liège Basket Standard Liège Basket
  11. 1963/1964   Racing Mechelen Racing Mechelen
  12. 1964/1965   Racing Mechelen Racing Mechelen
  13. 1965/1966   Royal IV Bruxelles Royal IV Bruxelles
  14. 1966/1967   Royal IV Bruxelles Royal IV Bruxelles
  15. 1967/1968   Royal IV Bruxelles Royal IV Bruxelles
  16. 1968/1969   Standard Liège Basket Standard Liège Basket
  17. 1969/1970   Racing Mechelen Racing Mechelen
  18. 1970/1971   Racing Mechelen Racing Mechelen
  19. 1971/1972   RC Ford RC Ford
  20. 1972/1973   Eural Goldfingers Eural Goldfingers
  21. 1973/1974   RC Ford RC Ford
  22. 1974/1975   BBC Lier BBC Lier
  23. 1975/1976   Courtrai Courtrai
  24. 1976/1977   Standard Liège Basket Standard Liège Basket
  25. 1977/1978   Avanti Bruges Avanti Bruges
  26. 1978/1979   BC Oostende BC Oostende
  27. 1979/1980   RBC Verviers-Pepinster RBC Verviers-Pepinster
  28. 1980/1981   BC Oostende BC Oostende
  29. 1981/1982   BC Oostende BC Oostende
  30. 1982/1983   BC Oostende BC Oostende
  31. 1983/1984   Royal Atomia Bruxelles Royal Atomia Bruxelles
  32. 1984/1985   BC Oostende BC Oostende
  33. 1985/1986   Racing Mechelen Racing Mechelen
  34. 1986/1987   Racing Mechelen Racing Mechelen
  35. 1987/1988   Royal Atomia Bruxelles Royal Atomia Bruxelles
  36. 1988/1989   BC Oostende BC Oostende
  37. 1989/1990   Racing Mechelen Racing Mechelen
  38. 1990/1991   BC Oostende BC Oostende
  39. 1991/1992   Optima Gent Optima Gent
  40. 1992/1993   Racing Mechelen Racing Mechelen
  41. 1993/1994   Racing Mechelen Racing Mechelen
  42. 1994/1995   Royal Atomia Bruxelles Royal Atomia Bruxelles
  43. 1995/1996   Spirou Charleroi Spirou Charleroi
  44. 1996/1997   BC Oostende BC Oostende
  45. 1997/1998   BC Oostende BC Oostende
  46. 1998/1999   Spirou Charleroi Spirou Charleroi
  47. 1999/2000   Antwerp Giants Antwerp Giants
  48. 2000/2001   BC Oostende BC Oostende
  49. 2001/2002   Spirou Charleroi Spirou Charleroi
  50. 2002/2003   Spirou Charleroi Spirou Charleroi
  51. 2003/2004   Liège Basket Liège Basket
  52. 2004/2005   Leuven Bears Leuven Bears
  53. 2005/2006   Belfius Mons-Hainaut Belfius Mons-Hainaut
  54. 2006/2007   Antwerp Giants Antwerp Giants
  55. 2007/2008   BC Oostende BC Oostende
  56. 2008/2009   Spirou Charleroi Spirou Charleroi
  57. 2009/2010   BC Oostende BC Oostende
  58. 2010/2011   Belfius Mons-Hainaut Belfius Mons-Hainaut
  59. 2011/2012   Okapi Aalstar Alost Okapi Aalstar Alost
  60. 2012/2013   BC Oostende BC Oostende
  61. 2013/2014   BC Oostende BC Oostende
  62. 2014/2015   BC Oostende BC Oostende
  63. 2015/2016   BC Oostende BC Oostende

List of winners since 1953/1954 :

BC Oostende16
 
Racing Mechelen9
 
Spirou Charleroi5
 
Royal IV Bruxelles4
Semailles4
 
Royal Atomia Bruxelles3
Standard Liège Basket3
 
Antwerp Giants2
Belfius Mons-Hainaut2
RC Ford2
 
Amberes Antwerpen1
Avanti Bruges1
BBC Lier1
Brabo1
Courtrai1
Eural Goldfingers1
Leuven Bears1
Liège Basket1
Okapi Aalstar Alost1
Optima Gent1
RBC Verviers-Pepinster1
RC Bruxelles1
VG Ostende1

Winners and finalists since 1953/1954 :

WinnersFinalists
BC Oostende164
Racing Mechelen90
Spirou Charleroi53
Royal IV Bruxelles40
Semailles40
Royal Atomia Bruxelles30
Standard Liège Basket30
Antwerp Giants23
Belfius Mons-Hainaut21
RC Ford20
Liège Basket13
Okapi Aalstar Alost11
Amberes Antwerpen10
Avanti Bruges10
BBC Lier10
Brabo10
Courtrai10
Eural Goldfingers10
Leuven Bears10
Optima Gent10
RBC Verviers-Pepinster10
RC Bruxelles10
VG Ostende10
Basket Wevelgem1
Spirou Gilly1

Winners and finalists by city since 1953/1954 :

WinnersFinalists
Oostende174
Mechelen90
Brussels80
Charleroi53
Liège43
Antwerpen33
Mons21
Aalst11
Brugge10
Courtrai10
Ghent10
Leuven10
Lier10
Pepinster10
Gilly1
Wevelgem1

Various statistics since 2001/2002 :

Number of appearances
1Spirou Charleroi16
2Antwerp Giants15
3BC Oostende15
4Liège Basket15
5Belfius Mons-Hainaut14
6RBC Verviers-Pepinster14
7Leuven Bears12
8Okapi Aalstar Alost11
9Kangoeroes Basket Willebro.7
10Basket Bree5
Number of matches
1BC Oostende58
2Spirou Charleroi54
3Antwerp Giants53
4Belfius Mons-Hainaut52
5Liège Basket47
6Okapi Aalstar Alost43
7Leuven Bears36
8RBC Verviers-Pepinster34
9Kangoeroes Basket Willebro.15
10Basket Bree14
Games per appearance
1Basket Wevelgem5
2Royal Atomia Bruxelles4
3Spirou Gilly4
4BC Oostende3.9
5Okapi Aalstar Alost3.9
6Belfius Mons-Hainaut3.7
7Antwerp Giants3.5
8Spirou Charleroi3.4
9Liège Basket3.1
10Leuven Bears3
Wins
1BC Oostende38
2Spirou Charleroi33
3Antwerp Giants32
4Liège Basket27
5Okapi Aalstar Alost26
6Belfius Mons-Hainaut21
7Leuven Bears15
8RBC Verviers-Pepinster15
9Kangoeroes Basket Willebro.7
10Basket Bree6
Number of wins in games played
1BC Oostende66 %
2Spirou Charleroi61 %
3Antwerp Giants60 %
4Basket Wevelgem60 %
5Okapi Aalstar Alost60 %
6Limburg United57 %
7Liège Basket57 %
8Falco Sint Amandsberg50 %
9Royal Atomia Bruxelles50 %
10Scarlet Vilvoorde50 %
Losses
1Belfius Mons-Hainaut29
2Antwerp Giants21
3Leuven Bears21
4Spirou Charleroi20
5Liège Basket19
6RBC Verviers-Pepinster19
7BC Oostende16
8Okapi Aalstar Alost16
9Kangoeroes Basket Willebro.8
10Basket Bree7
Number of losses in games played
1BBC Haantjes Oudenaarde100 %
2Basics Melsele100 %
3Basket Tongeren100 %
4Bent Schoenen Waregem100 %
5Essor Charleroi100 %
6Excelsior Brussels100 %
7Gistel Oostende100 %
8Jako Pitzemburg Mechelen100 %
9K. St Niklase Condors100 %
10KBBC Zolder100 %



Belgian Basketball Cup : All time table since 2001/2002

(Based on W=2 pts and D=1 pts)

Team Appearances First appearance Best result Pts MP W L GF GA diff
1 BC Oostende 15 2002/2003 1st 92 58 38 16 4639 4192 +447
2 Spirou Charleroi 16 2001/2002 1st 86 54 33 20 4275 3984 +291
3 Antwerp Giants 15 2001/2002 1st 85 53 32 21 4066 3901 +165
4 Liège Basket 15 2001/2002 1st 73 47 27 19 3688 3636 +52
5 Belfius Mons-Hainaut 14 2001/2002 1st 71 52 21 29 4009 3985 +24
6 Okapi Aalstar Alost 11 2004/2005 1st 68 43 26 16 3551 3336 +215
7 Leuven Bears 12 2004/2005 1st 51 36 15 21 2775 2867 -92
8 RBC Verviers-Pepinster 14 2001/2002 - 49 34 15 19 2642 2756 -114
9 Kangoeroes Basket Willebroek 7 2009/2010 - 22 15 7 8 1190 1266 -76
10 Basket Bree 5 2001/2002 - 19 14 6 7 1173 1120 +53
11 Optima Gent 5 2008/2009 - 13 10 3 7 699 736 -37
12 Limburg United 3 2014/2015 - 11 7 4 3 617 597 +20
13 Basket Wevelgem 1 2001/2002 2nd 8 5 3 2 415 378 +37
14 Excelsior Brussels 5 2011/2012 - 7 7 0 7 565 609 -44
15 Gembo Borgerhout 4 2012/2013 - 7 5 2 3 418 472 -54
16 CUVA Houthalen 4 2012/2013 - 7 6 1 5 489 568 -79
17 Royal Atomia Bruxelles 1 2006/2007 - 6 4 2 2 279 269 +10
18 Spirou Gilly 1 2002/2003 2nd 6 4 2 2 366 394 -28
19 CEP Fleurus 4 2004/2005 - 6 5 1 4 374 469 -95
20 Bent Schoenen Waregem 5 2009/2010 - 4 4 0 4 263 410 -147
21 Scarlet Vilvoorde 1 2002/2003 - 3 2 1 1 175 189 -14
22 Falco Sint Amandsberg 1 2003/2004 - 3 2 1 1 163 184 -21
23 Melco Ieper 3 2013/2014 - 3 3 0 3 190 261 -71
24 K. St Niklase Condors 3 2011/2012 - 3 3 0 3 183 260 -77
25 Sint Jan Antwerpen 2 2009/2010 - 2 2 0 2 147 176 -29
26 Tournai-Estaimpuis 1 2002/2003 - 2 2 0 2 157 194 -37
27 BBC Haantjes Oudenaarde 2 2011/2012 - 2 2 0 2 133 174 -41
28 Basics Melsele 3 2013/2014 - 2 2 0 2 130 188 -58
29 Vatana Beringen BBC 1 2001/2002 - 2 2 0 2 145 209 -64
30 Oxaco BBC Boechout 2 2015/2016 - 1 1 0 1 91 93 -2
31 KBBC Zolder 1 2009/2010 - 1 1 0 1 81 91 -10
32 Essor Charleroi 1 2009/2010 - 1 1 0 1 67 77 -10
33 Basket Tongeren 1 2011/2012 - 1 1 0 1 70 83 -13
34 Gistel Oostende 1 2013/2014 - 1 1 0 1 61 87 -26
35 Jako Pitzemburg Mechelen 1 2009/2010 - 1 1 0 1 64 99 -35
36 Point Chaud BC Sprimont 1 2011/2012 - 1 1 0 1 58 98 -40